Uputstvo za uzimanje perianalnog otiska

Perianalni otisak je metoda izbora za dijagnozu infekcije parazitskom glistom Enterobius vermicularis (mala dečja glista) detekcijom jaja u uzorku. Za uzimanje otiska potrebna je selotejp traka i staklena pločica (predmetno staklo) koja se dobija u laboratoriji ukoliko će se uzimanje obaviti kod kuće.
Postupak uzimanja perianalnog otiska

Ne vršiti higijenu predela anusa (čmara) jedan dan ili bar ujutru pre uzimanja otiska.

✔ Uzorak se uzima ujutru pre ustajanja iz kreveta; potrebno je da osoba koja vrši uzimanje otiska nosi rukavice za jednokratnu upotrebu.

✔ Odraslu osobu postaviti u položaj oslanjanja na laktove i kolena, decu postaviti na krevet potrbuške.

✔ Rukama se rašire mišići stražnjice (veće dete može i samo) i lepljivu stranu selotejp trake dužine oko 5 cm dobro pritisnuti dva do tri puta na nabore kože oko anusa.

✔ Selotejp traku zalepiti na predmetno staklo nastojeći da površina trake bude što ravnija (nabori i zarobljeni mehurići vazduha ometaju mikroskopiranje).

✔ Predmetno staklo zamotati u mekani papir i doneti na prijemni punkt laboratorije tokom istog dana.

✔ Preporučuje se uzimanje tri uzastopna uzorka otiska u razmaku od 24h.
Rezultat mikrobiološkog pregleda perianalnog otiska

✔ Rezultat analize na prisustvo jaja male dečje gliste dobija se za 24h ili tokom istog dana ukoliko uzorak stigne do 15h u mikrobiološku laboratoriju.
Infekcija i simptomi bolesti izazvani malom dečjom glistom


Jaja male dečje gliste ulaze u gastrointestinalni trakt oralnim putem, preko hrane ili prljavih ruku. Larve izlaze iz jajašca u završnom delu tankog creva, krečuć́i se prema slepom crevu gde se pričvršćuju na sluzokožu i razvijaju u odraslu jedinku. Mala dečija glista parazitira u donjem delu tankog creva i u početnom delu debelog creva i retko se može naći u stolici. Oplođena ženka noću napušta crevo i na koži oko analnog otvora polaže jaja obavijena lepljivom masom.

Jaja su veoma lepljiva pa se lako prenose i na sve igračke i predmete koje dete dodiruje. Kućni ljubimci takodje prenose jaja parazita putem dlake na kojima se jaja lepe. Zbog nedovoljno dobro opranih ruku posle nužde i pre jela, jaja lako dolaze preko usne duplje u želudac i dalje u creva.

Najčešći znak ove infekcije je analni svrab, najizraženiji noću, zatim noćna uznemirenost (dete teško zaspi, trza se u snu, često se budi, vrišti ili plače), nagli pad apetita, mučnina, bolovi u trbuhu u blizini pupka, poremećaj stolice (proliv, zatvor), zamor, promene raspoloženja, bledilo lica, tamni podočnjaci.

Osim jaja gliste Enterobius vermicularis veoma retko se mogu naći i jaja svinjske pantljičare (Taenia solium) i govedje pantljičare (Taenia saginata).

//]]>