Uputstvo za sakupljanje uzorka semene tečnosti (sperme)

Spermogram i spermocitogram

Kako bi se obezbedio adekvatan uzorak semene tečnosti (sperme) za dobijanje validnih rezultata spermograma i spermocitograma veoma je važna priprema, koja podrazumeva sledeće:
Neophodna je apstinencija u trajanju od tri do pet dana pre sakupljanja uzorka kako bi nalaz bio stvarni pokazatelj stanja u organizmu. Bitno je ispoštovati period apstinencije, jer kraća apstinencija utiče na broj i zrelost spermatozoida u ejakulatu, dok duža apstinencija utiče na njihovu pokretljivost.

✓ Pored apstinencije, u ovom periodu potrebno je izbegavati pušenje i konzumaciju alkohola.

U slučaju primene terapije neophodna je konsultacija sa lekarom o njenoj obustavi tokom perioda apstinencije. Tokom povišene temperature ili primene antibiotika uzorak sperme se ne bi trebao prikupljati.

Uzorak je najbolje dati neposredno u laboratoriji. U dogovoru sa laboratorijom, uzorak se može doneti najkasnije 30 minuta od prikupljanja uz obavezno održavanje telesne temperature.

✓ Nakon pražnjenja bešike i obavljene higijene intimne regije, uzorak sperme je potrebno sakupiti masturbacijom u sterilnu posudu. Tom prilikom se ne smeju upotrebljavati prezervativi i lubrikanti, jer sadrže materije koji imaju spermicidno dejstvo.

Vrlo je bitno da bude sakupljena celokupna količina ejakulata, jer od toga zavisi tačnost dobijenog rezultata (prvi mlaz sadrži najveću koncentraciju spermatozoida).

✓ Zbog velikih oscilacija kvalitativnih i kvantitativnih osobina semene tečnosti kod iste osobe, obično su potrebna dva ili tri ispitivanja za uspostavljanje dijagnoze.

✓ Zbog specifičnosti izrade analize neophodno je da ispitivanje semene tečnosti zakažete telefonom: 060/33-49-886, 011/40-42-495.
Spermogram i spermocitogram


Prvi korak u dijagnostici muške neplodnosti (infertiliteta, steriliteta) jeste ispitivanje semene tečnosti kroz dve analize koje se rade zajedno: spermogram i spermocitogram.

Spermogram je tzv. nativni pregled semene tečnosti, kojim se dobijaju podaci o ukupnom broju i pokretljivosti spermatozoida (procentu progresivno pokretnih, neprogresivno pokretnih, slabo pokretnih i nepokretnih spermatozoida). Osim toga, ovim pregledom se određuju i parametri kao što su boja, zapremina, pH, viskoznost, brzina likvefakcije ejakulata i podaci vezani za aglutinaciju i agregaciju spermatozoida.

Spermocitogram je deo pregleda koji se obavlja pod velikim mikroskopskim uvećanjem i pruža informacije vezane za morfologiju (građu) spermatozoida. Osim toga, vrši se i procena prisustva i broja drugih ćelija (leukocita, eritrocita, epitelnih ćelija, nezrelih formi spermatozoida), bakterija.

Ejakulat (sperma) se sastoji od spermatozoida i semene tečnosti koja predstavlja smesu izlučevina iz semenih kanalića prostate i uretralnih žlezda. Funkcija semene tečnosti je prenošenje hranjivih materija za spermatozoide, kao i supstanci koje olakšavaju oplodnju. Semena tečnost potpomaže kretanje spermatozoida i istovremeno kroz održavanje konstantne pH vrednosti ih štiti od kiselog okruženja ženskog reproduktivnog sistema. Ukupan broj spermatozoida u ejakulatu je odraz spermatogeneze (proces nastanka spermatozoida u semenim kanalićima testisa), ali je u velikoj meri povezan i sa dužinom polne apstinencije. Da bi spermatozoid uspešno oplodio jajnu ćeliju mora da bude pokretan kako bi mogao da stigne do jajovoda, gde se nakon ovulacije nalazi jajna ćelija. Takođe, neophodno je da bude normalnog oblika kako bi mogao da prodre kroz opnu jajne ćelije. Odstupanja u odnosu na broj, oblik ili pokretljivost spermatozoida mogu se negativno odraziti na plodnost muškarca. U tom smislu razlikuju se sledeća stanja: azoospermija (odsustvo spermatozoida u ejakulatu), oligospermija (smanjen broj spermatozoida), teratospermija (abnormalni oblik spermatozoida), astenospermija (slabo pokretni spermatozoidi).
//]]>