Priprema i postupak uzimanja uzoraka urogenitalnih (mokraćno-polnih) organa kod muškaraca

Klinički sindromi infekcije urogenitalnih organa kod muškaraca najčešće uključuju: uretritis (upala mokraćnog kanala), epididimitis (upala epididimisa - pasemenika), prostatitis (upala prostate - kestenjače).
Uzročnici infekcija sa najvećim značajem su: Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Neisseria gonorrhoeae, gljivice - Candida vrste i parazit - Trichomonas vaginalis.
Uzorke za dijagnostiku infekcija urogenitalnih organa treba uzeti pre početka lečenja antibioticima, najranije 2 do 10 dana nakon prekida lečenja ili u toku terapije ukoliko ona nema efekta.
Bris uretre (mokraćnog kanala) za standardni mikrobiološki pregled

✔ Uzimanje brisa je potrebno raditi u laboratoriji ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, od strane obučenih zdravstvenih radnika (poželjno urologa ili dermatovenerologa).

Pre uzimanja uzorka ne sme se mokriti 2–4h.

✔ Uzorak se uzima sterilnim, tankim, pamučnim ili dacron brisom.

✔ Brisom se ulazi u uretru 1–2 cm I bris ostavi nekoliko sekundi da se pokupi sekret.

Uzorak na ambijentalnoj temperaturi treba što pre doneti na prijemni punkt laboratorije (do 2h od uzimanja), ukoliko to nije moguće bris čuvati na temperaturi 2-8ºC i doneti u roku od 24h. Poželjno je da bris bude uronjen u transportni medijum.

✔ Uzorak za parazitološki pregled na Trichomonas vaginalis (metodom mikroskopskog pregleda nativnog preparata), treba doneti na prijemni punkt laboratorije do 2h od uzimanja i za to vreme moraju biti na temperaturi 30-37ºC (npr. u džepu uz telo ili u transportnom termostatu). Uzorci ne smeju biti na ambijentalnoj temperaturi ili na temperaturi frižidera (2-8ºC).
Sakupljanje ejakulata (sperme, semene tečnosti) za standardni mikrobiološki pregled - spermokulturu

✔ Pre uzimanja uzorka sperme potrebno je mokriti.

✔ Nakon toga treba izvršiti higijenu spoljnih genitalija toplom vodom i blagim sapunom i dobro isprati.

✔ Uzorak dobijen masturbacijom sakupiti u sterilnu posudu sa navojem.

✔ Potrebno je dobiti više od 1 mL uzorka.

Uzorak na ambijentalnoj temperaturi treba što pre doneti na prijemni punkt laboratorije (do 1h od uzimanja), ukoliko to nije moguće uzorak čuvati na temperaturi 2-8ºC i doneti u roku od 24h.
Eksprimat (sekret) prostate za standardni mikrobiološki pregled

✔ Uzimanje uzorka je potrebno raditi u zdravstvenoj ustanovi, od strane obučenih zdravstvenih radnika (urologa).

✔ Uzorak treba uzeti nakon mokrenja i higijene polnog organa toplom vodom i sapunom.

✔ Rektalnom masažom prostate dobija se sekret na izlazu uretre, koji se sakuplja sterilnim pamučnim brisom ili u sterilnu posudu sa navojem.

✔ Nakon uzimanja eksprimata prostate može se uzeti uzorak urina jer se na taj način dobiju još relevantniji rezultati.

Uzorak na ambijentalnoj temperaturi treba što pre doneti na prijemni punkt laboratorije (do 2h od uzimanja), ukoliko to nije moguće uzorak čuvati na temperaturi 2-8ºC i doneti u roku od 24h.
Bris uretre, sperma i eksprimat prostate za pregled na mikoplazmu (Mycoplasma hominis) i ureaplazmu (Ureaplasma urealyticum)

✔ Uzimanje brisa je potrebno raditi u laboratoriji ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, od strane obučenih zdravstvenih radnika (poželjno urologa ili dermatovenerologa).

✔ Sluz i sekret sa spoljašnjeg otvora uretre odstrani se sterilnim pamučnim brisom.

Drugim sterilnim, tankim, pamučnim ili dacron brisom (specijalno namenjenim za ovu analizu, nikako sa transportnim gel mediumom) ulazi se u uretralni kanal oko 1 cm i pokupi sekret.

Zatim se bris unosi u bočicu sa tečnim transportnim mediumom i bočica donosi u laboratoriju na ispitivanje (do 2h od uzimanja). Ukoliko to nije moguće bočicu čuvati na temperaturi 2-8ºC i doneti u roku od 48h.

Ako transportni medium nije dostupan na mestu uzimanja uzorka, potrebno je na ambijentalnoj temperaturi što pre doneti bris na prijemni punkt laboratorije (do 1h od uzimanja).

✔ Za spermu i eksprimat prostate postupak pripreme i uzimanja je isti kao i za standardni mikrobiološki pregled odgovarajuće vrste uzorka.

Ukoliko se uzorak ne uzima u laboratoriji, potrebno je na ambijentalnoj temperaturi što pre doneti uzorak na prijemni punkt laboratorije (do 1h od uzimanja).
Bris uretre, sperma i eksprimat prostate za pregled na hlamidiju (Chlamydia trachomatis)

✔ Uzimanje brisa je potrebno raditi u laboratoriji ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, od strane obučenih zdravstvenih radnika (poželjno urologa ili dermatovenerologa).

✔ Sluz i sekret sa spoljašnjeg dela otvora uretre odstrani se sterilnim pamučnim brisom.

Drugim sterilnim brisom (specijalno namenjenim za ovu analizu, nikako sa transportnim gel mediumom) ulazi se u uretralni kanal oko 1 cm i blago se okreće u kanalu kako bi se što bolje sakupile epitelne ćelije sa uzročnikom.

✔ Za spermu i eksprimat prostate postupak pripreme i uzimanja je isti kao i za standardni mikrobiološki pregled odgovarajuće vrste uzorka.

Uzorak treba što pre doneti na prijemni punkt laboratorije, na ambijentalnoj temperaturi (do 1h od uzimanja). Ukoliko to nije moguće bris čuvati na temperaturi 2-8ºC i doneti u roku od 5 dana.
Rezultat mikrobiološkog pregleda uzoraka urogenitalnih organa

✔ Rezultat analize na prisustvo i broj bakterija dobija se za 24h ukoliko nisu prisutne patogene bakterije, odnosno 48–72h ukoliko jesu, u zavisnosti od toga da li je potrebno raditi i proširen antibiogram pored standardnog (osetljivost bakterija na antibiotike).

✔ Rezultat analize na prisustvo gonokoka je za 24h.

✔ Rezultat analize na prisustvo i broj mikoplazme i ureaplazme je za 48h, za ureaplazmu je moguće i za 24h.

✔ Rezultat analize na prisustvo hlamidije je za 24h.

✔ Rezultat analize na prisustvo i broj Candida vrsta dobija se za 48h ukoliko nisu prisutne, odnosno 48–96h ukoliko jesu, u zavisnosti od toga da li je potrebno raditi i antimikogram (osetljivost gljivica na antimikotike).

✔ Rezultat analize na prisustvo Trichomonas vaginalis je u toku istog dana od donošenja uzorka u laboratoriju.
Urogenitalna infekcija hlamidijom


Infekcija hlamidijom je jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija izazvana bakterijom Chlamydia trachomatis. U svetu se godišnje javlja oko 100 miliona novih slučajeva, a mogu se inficirati i muškarci i žene. Hlamidija se često naziva “tihom seksualno prenosivom infekcijom˝ jer u većini slučajeva ne dolazi do ispoljavanja simptoma infekcije i osoba ne zna da je inficirana hlamidijom. Čak i kada se simptomi i znaci pojave oni mogu biti veoma blagi, prolaze nezapaženo, što znatno povećava rizik od prenošenja hlamidije drugim osobama.

Ukoliko se ne leči, hlamidija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pogotovo kod žena. Kod muškaraca uzrokuje nekoliko kliničkih sindroma (urogenitalne infekcije): uretritis (upala mokraćnog kanala), epididimitis (upala pasemenika), proktitis (upala donjeg dela debelog creva).

Simptomi koji se u tom slučaju javljaju kod muškaraca su :

• Bol tokom mokrenja, bol u donjem delu stomaka, neuobičajen sekret iz penisa (bele boje, vodenast ili mutan), bol i/ili oticanje u predelu testisa (semenika), bol u predelu rektuma (donjeg dela debelog creva).


//]]>